Adli Sicil Kaydı Sildirme Dilekçe Örneği 2025
Adli sicil kaydı sildirme dilekçe örneği, yazımızda sunulmuştur. Adli sicil kaydı ve adli sicil kaydı sildirme hakkındaki bilgileri bulabilirsiniz.
Metin İçeriği
Adli Sicil Kaydı Nedir?
Adli sicil kaydı bir kişi hakkındaki kesinleşmiş mahkumiyet ve diğer güvenlik tedbirlerinin kaydı olup olmadığını gösterir kaydın adıdır.. Adli sicil kaydına aynı zamanda halk arasında sabıka kaydı da denmektedir. Adli sicil kaydı günlük hayatta çok sık kullanılan bir kayıttır. Örneğin kişiler işe girmeden önce işverence adli sicil kaydının verilmesi istenir. Yine silah ruhsat başvurusunda kişinin adli sicil kaydı önem arz eder. Adli sicil kaydında kişilerin mahkumiyet kayıtları tutulmakta ise de şartları oluştuğunda silinmesi önemli bir husustur.
Adli Sicil Kaydında Hangi Kayıtlar Tutulur?
Adli sicil kaydında tutulan kayıtlar şunlardır;
- Kişiler hakkında Türk Mahkemeleri tarafından verilen kesinleşmiş kararların kayıtları
- Türkiye’de suça karışmış olan yabancı uyruklu kişilerin kayıtları
- Türk vatandaşı hakkında yabancı ülkelerde verilen ve ülkemizde yasal olarak tanınmış mahkeme kararlarının kayıtları.
Adli Sicil Kaydı Nerede Tutulur?
Adli Sicil Sabıka Kaydı ve Adli Sicil Arşiv Kaydı Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığına bağlı bulunan Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü bünyesinde tutulur. Kişiler hakkındaki mahkumiyet kararlarının Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü bünyesindeki merkez sicilde tutulur. Ancak mahkemelerce verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararları adli sicil kaydında tutulmaz, bu kararlar ayrı bir sicilde tutulur.
Adli Sicil Kaydı (Sabıka Kaydı) Nasıl Silinir?
Adli sicil kaydı sildirme kanuna göre mümkündür. Kişilerin adli sicil kaydına kaydedilen kesinleşmiş mahkumiyet kararlarının belli durumlarda silinebilmesi mümkündür. 5352 Sayılı Adli Sicil Kanunu madde 9’da adli sicil kaydının silinmesi hususu düzenlenmiştir. Adli Sicil kaydı aşağıda belirtilen hallerde silinir;
- Mahkemece verilen cezanın veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanmış olması,
- Kişi hakkında verilen ceza mahkumiyetini tüm sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldıracak şekilde şikayetten vazgeçilmesi,
- Kişi hakkında verilen ceza mahkumiyetini tüm sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldıracak şekilde etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması,
- Ceza zaman aşımının dolması
- Genel af düzenlenmesi,
- Kişinin ölmesi.
Ölüm hariç sayılan bu hallerde kişinin sabıka kaydı sildirme işlemi yapılabilir, adli sicil kaydının silinmesi ile birlikte adli sicil kaydı silinerek arşiv kaydına alınır. Ölüm halinde kişilerin tüm kayıtları silinir. Genel af düzenlemesinin çıkması halinde de talebe gerek olmaksızın adli sicil kaydı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından resen (kendiliğinden) arşiv kaydına alınır.
Adli Sicil Kaydı Sildirme Şartları Nelerdir?
Adli sicil kaydı sildirme ile ilgili şartlar kanunda açıkça belirtilmiştir. Buna göre adli sicil kaydı silinmesi için gerekli şartlar şunlardır;
- Kişi hakkında verilen mahkumiyet hükmünün infazının tamamlanması halinde adli sicil kaydı kendiliğinden silinir ve arşiv kaydına alınır. İnfazın tamamlanması adli para cezalarında para cezasının tamamının ödendiği tarihi, hapis cezası söz konusu ise cezanın son bulduğu tarihi, tazyik hapsi söz konusu ise kişinin cezaevinden çıktığı tarihi ifade eder.
- Kişi hakkında verilen ceza mahkumiyetini tüm sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldıracak şekilde etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması ve şikayetten vazgeçme hükümlerinin uygulanması durumunda da adli sicil kaydı arşiv kaydına alınır.
- Ceza zaman aşımı süresinin dolması ve genel af düzenlenmesi durumunda da sabıka kaydı silinerek arşiv kaydı tutulur.
- Kişinin ölmesi halinde adli sicil sildirme işlemi gerçekleşir.
Aşağıda Adli Sicil Kaydı Sildirme Dilekçe Örneği Sunulmuştur.
Adli Sicil Kaydı Sildirme Dilekçe Örneği
Sabıka Kaydı Sildirme Dilekçe Örneği
T.C. ADALET BAKANLIĞI
ADLİ SİCİL VE İSTATİSTİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE
Talepte Bulunan : Adı Soyadı – T.C. Kimlik numarası – Adres ve telefon bilgileri
Konu : Adli sicil kaydımın – sabıka kaydımın silinmesi talepli dilekçemdir.
Açıklamalar :
Diğer Dilekçe Örneklerimize Buradan Ulaşabilirsiniz.
Ücretli danışmanlık veya avukatlık hizmeti almak için Bilgiç Hukuk Bürosu ile iletişim kurabilirsiniz.
(Avukatlık Kanunu uyarınca ücretsiz danışmanlık ve bilgi verme hizmetimiz bulunmamaktadır.)
0553 351 62 23
Avukat Ezgi Merve SAPMAZ
BİLGİÇ HUKUK BÜROSU
Bu metinden kısmen alıntı yapılması yahut metnin farklı bir mecrada paylaşılması durumunda alıntı yapılan yahut paylaşılan yazıya aşağıdaki ibareler eklenmelidir.
”Yukarıdaki makalenin tüm hakları Avukat Ezgi Merve SAPMAZ’e aittir ve makale, yazarı tarafından Bilgiç Hukuk Bürosu (www.bilgichukuk.com) sayfasında yayınlanmıştır.”