Dilekçe Örnekleri

Sosyal İnceleme Raporuna İtiraz Dilekçesi Örneği 2025

Sosyal İnceleme Raporuna (Velayet Raporuna) İtiraz Dilekçesi Örneği

Sosyal inceleme raporuna itiraz boşanma davası, velayetin değiştirilmesi davası, velayetin kaldırılması veya yeni tesis edilmesi davası ya da şahsi ilişkinin tesisi, düzenlenmesi veya kaldırılması davasında mahkeme kararıyla alınan bir bilirkişi raporuna karşı yapılan itirazdır.  Aile Mahkemesi hakimi dava konusu talebe esas olmak üzere adliye bünyesinde kurulan Adli Destek Mağdur Hizmetleri Biriminden, bu birim yok ise pedagog, psikolog veya sosyal çalışmacı bilirkişilerden bir bilirkişi raporu düzenlenmesini talep eder. Bilirkişiler davanın tarafları ile, dava konusu çocuk ile görüşür, gerekir ise tarafların ikametlerine ve çocuğun okullarına ziyarette bulunur. İncelemeler sonucunda düzenlenen sosyal inceleme raporu önce mahkemeye gönderilir, mahkeme tarafından da taraflara tebliğ edilir.

Sosyal İnceleme Raporuna Nasıl İtiraz Edilir?

Mahkemece taraflara tebliğ edilen sosyal inceleme raporuna itiraz süresi 2 haftadır. Taraflar kendilerine tebliğ edilen sosyal inceleme raporunun düzgün hazırlanmadığını, hukuka aykırılıklar bulundurduğunu düşünüyor ise raporun kendilerine tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde SİR raporuna itiraz edebilirler. Eğer tebliğden itibaren 2 hafta içerisinde rapora itiraz edilmezse itiraz hakkı düşer ve tekrar itiraz edilebilmesi kural olarak mümkün olmaz.

Sosyal İnceleme Raporuna İtiraz Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Sosyal İnceleme Raporuna İtiraz Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Sosyal inceleme raporunda eksik veya hata olduğunu düşünen taraf itiraz sebeplerini mahkemeye ayrıntılı olarak belirten bir dilekçe yazmalıdır. Bu dilekçede hangi sebeplerle velayet raporuna itiraz edildiği açıkça anlatılmalı, gerekir ise itiraza dayanak yapılabilecek bilgi veya belgeler dilekçeye eklenmelidir. Taraflar sosyal inceleme raporuna itirazı kendileri bizzat olarak veya vekilleri aracılığıyla yapabilirler.

Yazımızın devamında sosyal inceleme raporuna itiraz dilekçesi örneği sunulmuştur. Sunulan itiraz dilekçesi örnek mahiyetinde olup, dilekçe yazacak olan kişinin velayet raporuna itiraz dilekçesi veya sosyal inceleme raporuna itiraz dilekçesini somut olayın özelliklerine göre yazması gerekmektedir.

SİLİVRİ AİLE MAHKEMESİNE

Dosya No:2025/…

Davalı                  : Adı Soyadı – T.C. Kimlik numarası – Adres ve telefon bilgileri

Vekili                    : Av. Ezgi Merve SAPMAZ

Davacı                   : Adı Soyadı – T.C. Kimlik numarası

Konu                    : Tarafımıza tebliğ edilen sosyal inceleme raporuna itirazlarımızın sunumudur.

Açıklamalar         : 

        Sayın mahkemenin yukarıda esas numarası yazılı dosyasında alınan sosyal inceleme raporu tarafımıza tebliğ edilmiştir. Söz konusu rapor eksik inceleme ile hazırlanmış ve müşterek çocuğun üstün yararlarını göz ardı eden bir rapordur. Dilekçe devamında ayrıntılı şekilde izah edeceğimiz üzere alınan sosyal inceleme raporuna itiraz etmekteyiz. Şöyle ki;
        Davaya konu olan müşterek çocuğun velayetine ilişkin rapor düzenlenirken bilirkişi tarafından tarafların ikametleri ziyaret edilmemiş, müşterek çocuğun yaşam alanları incelenmemiştir. Müvekkilimize ait evde müşterek çocuk için ayrı bir oda, oyun oynaması ve ders çalışması için gerekli mobilya ve eşya bulunmaktadır. Ancak karşı yanın evinde müşterek çocuğa sağlanabilecek müstakil bir oda söz konusu değildir. Çocuk salonda kanepede yatmaktadır ve ayrı bir oyun alanı da bulunmamaktadır. Bu hususların somutlaştırılabilmesi için bilirkişilerce ev ziyaretleri yapılarak hijyen, beslenme, barınma, sosyalleşme gibi konularda araştırma yapılarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile rapor düzenlenmesi hatalıdır.
        Müşterek çocuğun beyanları davacının yanında alınmıştır. Çocuğun davacı ebeveyninin yanında tarafsız ve bağımsız şekilde beyanda bulunamayacağı açık olmasına rağmen bu hususun da göz ardı edilmesi hatalıdır.
        Müşterek çocuğun doğumundan bu güne kadar çocuğun tüm ihtiyaçları ve bakımı ile müvekkilimiz ilgilenmiştir. Çocuğun okulu, dersleri, veli toplantıları, sosyal ektiviteleri, spor ve sanat aktiviteleriyle yalnızca müvekkilimiz üstlenmiştir. Davacı yan çocuğun hiçbir ihtiyacı ile bugüne kadar ilgilenmemiştir ve bu aşamadan sonra ilgilenmeyecektir. Dolayısıyla davacı yan müşterek çocuğun velayet sorumluluğunu alabilecek yeterlilikte değildir. Bu sebeple çocuğun üstün yararını göz ardı eden, eksik inceleme ile düzenlenen sayın mahkeme huzuruna sunulan sosyal inceleme raporuna itiraz etmekteyiz. İtiraz sebeplerimiz doğrultusunda yeniden rapor alınmasını talep etme gerekliliğimiz hasıl olmuştur.
İstem ve Sonuç         :
           Arz ve izah olunan sebeplerle, itiraz sebeplerimiz doğrultusuna yeniden sosyal inceleme raporu aldırılmasını ve gerekli işlemlerin yapılmasını saygılarımızla vekaleten arz ve talep ederiz.
Davalı Vekili
Av. Ezgi Merve SAPMAZ

 

Diğer Dilekçe Örneklerimize Buradan Ulaşabilirsiniz.

Ücretli danışmanlık veya avukatlık hizmeti almak için Bilgiç Hukuk Bürosu ile iletişim kurabilirsiniz.

(Avukatlık Kanunu uyarınca ücretsiz danışmanlık ve bilgi verme hizmetimiz bulunmamaktadır.)

0553 351 62 23

Avukat Ezgi Merve SAPMAZ

BİLGİÇ HUKUK BÜROSU


Bu metinden kısmen alıntı yapılması yahut metnin farklı bir mecrada paylaşılması durumunda alıntı yapılan yahut paylaşılan yazıya aşağıdaki ibareler eklenmelidir.

”Yukarıdaki makalenin tüm hakları Avukat Ezgi Merve SAPMAZ’e aittir ve makale, yazarı tarafından Bilgiç Hukuk Bürosu (www.bilgichukuk.com) sayfasında yayınlanmıştır.”

 

 

Av. Ezgi Merve Sapmaz

Avukat Ezgi Merve SAPMAZ, Bilgiç Hukuk Bürosu kurucusudur. Bilgiç Hukuk Bürosu Silivri'de ceza hukuku ve aile hukuku alanlarında çalışmaktadır. Bu sebeple Silivri Ceza Avukatı veya Silivri Boşanma Avukatı olarak tanınmaktadır.

İlgili Makaleler