Aile Hukuku Blogu

Tek Celsede Boşanma *2025

Tek celsede boşanma, boşanma davasının tek duruşmada boşanma kararıyla sonuçlanmasıdır. Boşanma süreci, eşler ve bilhassa çocuklar üzerinde oldukça yıpratıcı psikolojik etkilere sahiptir. Bu nedenle, evlilik birliğini sonlandırmak isteyen eşler, boşanma davasının tek duruşmada sonuçlanmasını ve sürecin kısa zamanda tamamlanmasını arzu eder. Tek celsede boşanma, genellikle anlaşmalı boşanma davalarında söz konusudur.

Evlilik birliğinden beklenen yararın elde edilememesi veya 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda tahdidi düzenlenen boşanma sebeplerinin varlığı halinde, taraflar boşanma davası açmak suretiyle evlilik birliğini sona erdirebilirler. Evlilik birliği, inşai nitelikte bir dava olan boşanma davasının görev ve yetki sahibi mahkemede açılması ve mahkemece boşanma kararı vermesiyle birlikte sona erer. Dava, anlaşmalı ya da çekişmeli olmak üzere iki farklı şekilde açılabilir.

Tek Celsede Boşanma Nasıl Olur?

Tek celsede boşanmak isteyen eşler; evleviyetle boşanma konusunda ortak irade göstermeli, boşanmanın mali ve hukuki sonuçlarında ve çocuklara ilişkin hususlarda anlaşmış olmalıdır. Eşler bu hususlarda çekişme yaşadığı takdirde, uyuşmazlığın çözümlenmesi davanın uzamasına neden olacağı için tek celsede boşanmak mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla, tek duruşmada boşanmak isteyen eşlerin anlaşmalı boşanma davası açması gerekir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı boşanma davası açmak suretiyle evlilik birliğini sonlandırmak isteyen taraflar, uygun gördükleri bir adliyenin aile mahkemesinde dava açabilir. Davanın açıldığı aile mahkemesi, taraflarca düzenlenen anlaşmalı boşanma protokolünü esas alarak tarafları bizzat dinler ve protokol şartlarını kabul etmeleri üzerine boşanma kararı verir. Bu nedenle, anlaşmalı boşanma davasında en mühim husus, anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanmasıdır.

Protokolün, deneyimli boşanma avukatı marifetiyle hazırlanması, telafisi güç hukuki kayıpların yaşanmasına mâni olacağı gibi, boşanmanın tek celsede gerçekleşmesine ve ayrıca ileride hukuki olarak sorun yaşanmamasına yardımcı olur. Anlaşmalı boşanma davasında, çekişmeli boşanma davasında uygulanan usuller uygulanmaz. Çekişmeli boşanma davasında uygulanan karşı tarafa tebligat gönderme, cevap dilekçesi ya da ön inceleme aşaması vs. usuller atlanır ve direkt duruşma günü tayin edilir. Tarafların imza altına aldığı protokol taraflar bizzat dinlenerek hakim tarafından onaylanır ve ardından eşlerin anlaşmalı boşanmasına karar verilir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Şartları Nelerdir?

Tek celsede boşanmak isteyen eşlerce açılacak anlaşmalı boşanma davası için gerekli şartların düzenlendiği TMK m.166 uyarınca:

  • Evlilik birliği en az bir yıl sürmüş olmalı,
  • Eşler, mahkemeye birlikte başvurmalı ya da eşlerden birinin açtığı dava, diğer eş tarafından kabul edilmeli,
  • Hâkim, eşleri bizzat dinleyerek iradelerini özgürce açıkladığına kanaat getirmeli,
  • Hâkim, anlaşmalı boşanma protokolünü uygun bulmalıdır.

Bu şartlar sağlandığında aile mahkemesi hakimi tarafından evlilik birliğinin sonlandırılmasına ve tarafların boşanmalarına karar verilir. Anlaşmalı boşanma hususunda daha ayrıntılı bilgi edinmek için Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir isimli makalemize buradan ulaşabilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Hazırlanır?

Anlaşmalı boşanma protokolü, anlaşmalı bir şekilde boşanmaya karar veren tarafların velayet, nafaka, şahsi ilişki tesisi, maddi-manevi tazminat, mal paylaşımı, ziynet eşyalarının iadesi, ev eşyalarının paylaşımı gibi konuları düzenleyen bir protokoldür. Anlaşmalı boşanma protokolünün mahkemeye sunulması, mahkeme hakiminin protokolü onaylaması ve boşanmak isteyen tarafların belirlenen duruşma gününde boşanma yönündeki hür iradelerinin açıklamalarının ardından anlaşmalı boşanma gerçekleşir. Ancak mahkeme hakimi çocukların ve tarafların menfaatlerini göz önünde bulundurarak protokolde gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişiklikler taraflarca da kabul edildiğinde anlaşmalı boşanma gerçekleşmiş olur.

Anlaşmalı boşanma prokotolü hazırlamak çok basit bir husus gibi gözükse de anlaşmalı boşanma protokolünün profesyonel bir şekilde hazırlanmaması çok ciddi hak kayıplarına neden olmaktadır. Bu nedenle anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanması aşamasında bir boşanma avukatı ile görüşülerek hukuki destek alınması tarafların yararına olacaktır. Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneğine buradan ulaşabilirsiniz. 

Boşanma Davası Nerede Açılır?

Türk Medeni Kanunu m.184’te hüküm altına alınan özel usul kurallarını da gözeterek genel hükümlere göre yargılama yapan aile mahkemeleri, boşanma davası nerede açılır? sorusunun yanıtıdır. Taraflar anlaşmalı boşanma davası açmak istiyorsa, gerekli şartların karşılanmasıyla birlikte herhangi bir adliyenin aile mahkemesinde anlaşmalı boşanma davası açabilir. Ancak çekişmeli boşanma davasında geçerli olan yetki kuralları gereği işbu davaya bakmaya yetkili kılınmış mahkeme şu şekilde belirlenir:

  • Davalının yerleşim yeri aile mahkemesi,
  • Davacının yerleşim yeri aile mahkemesi,
  • Eşlerin son altı ay süre ile ikamet ettikleri yer aile mahkemesidir.

Av. Ezgi Merve Sapmaz

Avukat Ezgi Merve SAPMAZ, Bilgiç Hukuk Bürosu kurucusudur. Bilgiç Hukuk Bürosu Silivri'de ceza hukuku ve aile hukuku alanlarında çalışmaktadır. Bu sebeple Silivri Ceza Avukatı veya Silivri Boşanma Avukatı olarak tanınmaktadır.

İlgili Makaleler