Dilekçe Örnekleri

Velayetin Değiştirilmesi Dava Dilekçesi Örneği *2024

Velayetin değiştirilmesi dava dilekçesi örneği açılacak olan velayetin değiştirilmesi davasında sizlere yardımcı olması için oluşturulmuştur. Velayetin değiştirilmesi; boşanma sonrası velayet sorumluluğunun verildiği taraftan alınarak diğer tarafa verilmesi talebini içerir davadır. Velayetin değiştirilmesi davası açılabilmesi için velayetin verildiği tarihteki durumların değişmesi, velayet hakkının gereği gibi kullanılamaması veya velayetin değiştirilmesinin çocuğun üstün yararı gereği olmasıdır.

Velayetin Değiştirilmesi Sebepleri Nelerdir ?

Velayetin değiştirilmesi sebepleri kanunda sınırlı şekilde sayılmamıştır. Türk Medeni Kanunu madde 183’de ana veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere gitmesi veya ölmesi gibi yeni olguların zorunlu kılması hâlinde hâkimin, re’sen veya ana ve babadan birinin istemi üzerine gerekli önlemleri alacağı düzenlenmiştir. Buna göre

  • -Anne veya babanın bir başkasıyla evlenmesi
  • Anne veya babanın başka bir yere gitmesi
  • Anne veya babanın ölmesi
  • Yeni olguların velayetin değiştirilmesini zorunlu kılması sebepleriyle velayetin değiştirilmesi talebinde bulunulabilir. Yeni olguların zorunlu kılmasına örnek olarak çocuğun şiddet veya kötü muameleye maruz kalması, anne veya babanın ceza infaz kuruma girmesi, anne veya babanın alkol veya uyuşturucu bağımlısı olması gibi örnekler gösterilebilir. Tekrar belirtmek gerekir ki bu belirtilenler sınırlı sayıda değildir ve velayetin değiştirilmesi sebepleri her olay özünde ayrıca değerlendirilmelidir.

Velayetin Değiştirilmesi Dava Dilekçesi Yazarken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

Velayetin Değiştirilmesi Dava Dilekçesi Yazarken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

Velayetin değiştirilmesi dava dilekçesi yazarken dikkat edilecek hususlardan ilki dava dilekçesinin eksiksiz ve kanuna uygun şekilde yazılmış olmasıdır. İkinci olarak dava açılırken davaya dayanak yapılan tüm delillerin tam bir şekilde mahkemeye sunulması ispat açısından çok önemlidir. Velayetin değiştirilmesi davasında tanık en önemli delildir. Bu sebeple dava dilekçesinde deliller kısmında mutlaka tanık deliline dayanılması gerekmektedir. Yine dava dilekçesinde davaya dayanak yapılan tüm iddia ve vakıalar açıkça anlaşılır bir dille hakime izah edilmelidir.

Velayetin Değiştirilmesi Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme Nedir?

Velayetin değiştirilmesi davasının görüleceği mahkeme, yetki ve görev hususları çerçevesinde belirlenmektedir. Buna göre davaya bakmaya görevli mahkeme Aile Mahkemesi’dir. Ancak davanın açılacağı yerde aile mahkemesinin bulunmaması durumunda aile mahkemesi sıfatıyla  Asliye Hukuk Mahkemesi  velayetin değiştirilmesi davasını yürütecektir. Velayet davası yetkili mahkeme ise tarafların dava tarihindeki yerleşim yeri mahkemesidir.

Davada husumet, velayet hakkına sahip kişiye yöneltilmektedir.

Velayetin Değiştirilmesi Davasında Süre Var Mıdır?

Velayetin Değiştirilmesi Davasında Süre Var Mıdır?

Velayetin değiştirilmesi davası kamu düzenine ilişkin bir davadır. Bu dava için bir süre öngörülmemiştir. Çocuğun üstün yararı ve menfaati gerektirdiği zaman bu dava açılabilir. Çocuk 18 yaşını doldurana dek bu dava açılıp yürütülebilir. Önemli olan husus çocuğun velayetinin değiştirilmesi için esaslı bir durumun mevcut olması ve yine çocuğun üstün yararının velayetin değiştirilmesini gerektirmesidir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolüne Velayetin Değiştirilemeyeceğine İlişkin Hüküm Konulabilir Mi?

Velayetin değiştirilmesi kamu düzenine ilişkindir. Hakim çocuğun üstün yararı gerektirdiği ölçüde gerekli tedbirleri alır. Bu sebeple taraflar anlaşmalı boşanma protokolünde veya başkaca bir belgede velayetin değiştirilmesini engelleyici bir hüküm düzenleyemezler. Eğer bu şekilde bir düzenleme yapılmış ise de bu anlaşma geçersizdir. Velayetin değiştirilmesi davası her zaman açılabilir.

Velayetin Değiştirilmesi Davasının Avukatla Takibi Zorunlu Mudur?

Velayetin değiştirilmesi davasının avukatla takibi zorunlu değildir. Ancak velayetin değiştirilmesi davası uzman avukatlık hizmeti sunulması gerektiren bir dava türü olduğundan mutlaka bu alanda uzmanlaşmış, tecrübeli bir velayet avukatı veya boşanma avukatı ile çalışılması kişinin yararına olacaktır. Daha ayrıntılı bilgi için Velayetin Değiştirilmesi Davası Nedir isimli makalemizi inceleyebilirsiniz.

Velayetin Değiştirilmesi Dava Dilekçesi Örneği Aşağıda sunulmuştur.

Velayetin Değiştirilmesi Dava Dilekçesi Örneği

SİLİVRİ NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİNE

Davacı                              : A.B. (TC: ) Silivri/İSTANBUL

Vekili                                : Av. Ezgi Merve SAPMAZ

Alibey Mah. Turgut Özal Bulvarı No:28/3 Silivri/İSTANBUL

Davalı                               : C.B. (TC:   ) Silivri/İSTANBUL

Konu                                 : Müşterek Çocuk X.B’nin velayet sorumluluğunun davalıdan alınarak müvekkilimize verilmesini ve velayetinin dava süresince tedbiren müvekkilimize verilmesi taleplerimizi içeren dava dilekçemizin sunumudur.

Açıklamalar                       :

Müvekkilimiz A.B ve davalı C.B. 2010 yılında evlenmişlerdir. Bu evlilikten X.B. isimli bir müşterek çocukları bulunmaktadır. Taraflar Silivri Aile Mahkemesinin 2023/…. esas sayılı dosyası ile boşanmışlardır. Bu karar kesinleşmiştir. Boşanma kararında X.B’nin velayet sorumluluğunun davalı anneye verilmesine hükmedilmiştir.

Mahkemece velayet sorumluluğu davalıya verilmiş ve müvekkilimiz ile müşterek çocuk arasında şahsi ilişki tesisi yapılmıştır. Davalı şahsi ilişki kararı bulunmasına rağmen müşterek çocuk ile müvekkilimizin görüşmesine izin vermemekte, müşterek çocuk görüşme talebinde bulunduğunda psikolojik baskı uygulamaktadır. Davalı müvekkilimiz ile müşterek çocuk X’in telefonda görüşmesine bile izin vermemektedir. Müşterek çocuk hastalandığında müvekkile bilgi vermemekte, müvekkil bir şekilde öğrenip hastaneye gittiğinde bile hastanede kavga çıkartıp müvekkili kovmaktadır. Davalının yaptığı davranışlar baba-çocuk ilişkisinin zedelenmesine sebebiyet vermektedir.

Davalı müşterek çocuğun müvekkilimiz ile görüşme isteğine psikolojik ve sosyal şiddet ile karşılık vermektedir. Eğer çocuk baba ile görüşürse kendisinin çok hastalanacağını, zarar göreceğini ve bir daha çocuğun yüzüne bakmayacağını belirterek müşterek çocuk üzerinde baskı kurmakta ve görüşmelerini engellemektedir. Müşterek çocuk bu süreçten psikolojik olarak kötü etkilenmektedir. Müvekkilimiz çocuğunun psikolojisinin olumsuz etkilenmemesi için pedagog randevusu almışsa da davalı randevuyu müvekkilimizin aldığını gerekçe göstererek çocuğu terapiye de götürmemiştir.

Davalı, müşterek çocuğa olması gereken hayat şartlarını sağlayamamaktadır. Müşterek çocuğun evde kendisine ait bir odası ve çalışma alanı bulunmamaktadır. Müşterek çocuk salonda yatmakta ve ders çalışmaktadır. Ayrıca davalı tarafından dershaneye de gönderilmemektedir. Müşterek çocuk X geri kaldığı veya eksik olduğu dersleri de toparlayamamaktadır. Buna karşın çocuğun müvekkilimizin evinde bir odası ve gerekli tüm eşyaları bulunmaktadır. Müvekkilimizin maddi geliri davalının çok üzerindedir. Müşterek çocuğa sağlayabileceği imkanlar çok fazladır. Buna ilişkin belgeler mahkeme huzuruna sunulacaktır.

Davalı müşterek çocuk X’e uyguladığı psikolojik şiddetin yanı sıra fiziksel olarak da şiddet uygulamaktadır. Buna ilişkin fotoğraf görüntüleri mahkeme huzuruna sunulmuştur. Müvekkilimiz durumu fark ettiğinde derhal çocuğu hastaneye götürmüş ve darp raporu almasının ardından şikayette bulunmuştur. Bu durumun ispatı için Silivri İlçe Emniyet Müdürlüğü Aile İçi Şiddet Büro Amirliğine ve Silivri Devlet Hastanesine müzekkere yazılarak ilgili evrakların celbini talep etmekteyiz.

Müşterek çocuk X idrak çağında olduğundan mahkeme huzurunda bizzat beyanının alınması davanın seyri için çok mühimdir. Beyan ettiğimiz belgeler dosya arasına geldiğinde ve tanıklar mahkeme huzurunda dinlendiğinde davamızın haklılığı ortaya çıkacaktır. Açıklanan sebeplerle davalıda bulunan velayet sorumluluğunun müvekkilimize verilmesini ve dava süresince tedbiren velayetin müvekkilimize verilmesini talep etmekteyiz.

Hukuki Sebepler                        : TMK, HMK vs mevzuat.

Sübut Deliller                             :

-Nüfus kayıtları, tapu kayıtları,

-Sosyal inceleme raporu

-Silivri Aile Mahkemesinin 2023/…. esas sayılı dosyası

-Müşterek çocuğun Silivri Devlet Hastanesinden aldığı darp raporu ve emniyette verdiği ifade örneği

-Müşterek çocuğun şiddet gördüğüne ilişkin fotoğraflar

-Müşterek çocuğun mahkeme huzurundaki beyanları

-Sosyal Ekonomik Durum Araştırması

-Whatsapp görüşme ekran görüntüleri, ses kayıtları

-Tanık beyanları, Bilirkişi incelemesi vs tüm deliller.

İstem ve Sonuç                           : Yukarıda ayrıntılarıyla izah edildiği üzere,

-Davamızın kabulüne,

-Müşterek Çocuk X.B’nin velayet sorumluluğunun davalıdan alınarak müvekkilimize verilmesine,

-Velayetinin dava süresince tedbiren müvekkilimize verilmesine

-Yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı yana yükletilmesine karar verilmesini saygılarımızla vekaleten arz ve talep ederiz.

Davacı Vekili

Av. Ezgi Merve SAPMAZ

Ücretli danışmanlık veya avukatlık hizmeti almak için Bilgiç Hukuk Bürosu ile iletişim kurabilirsiniz.

0553 351 62 23

Avukat Ezgi Merve SAPMAZ

BİLGİÇ HUKUK BÜROSU


Bu metinden kısmen alıntı yapılması yahut metnin farklı bir mecrada paylaşılması durumunda alıntı yapılan yahut paylaşılan yazıya aşağıdaki ibareler eklenmelidir.

”Yukarıdaki makalenin tüm hakları  Avukat Ezgi Merve SAPMAZ’e aittir ve makale, yazarı tarafından Bilgiç Hukuk Bürosu (www.bilgichukuk.com) sayfasında yayınlanmıştır.”

Av. Ezgi Merve Sapmaz

Avukat Ezgi Merve SAPMAZ, Bilgiç Hukuk Bürosu kurucusudur. Bilgiç Hukuk Bürosu Silivri'de ceza hukuku ve aile hukuku alanlarında çalışmaktadır. Bu sebeple Silivri Ceza Avukatı veya Silivri Boşanma Avukatı olarak tanınmaktadır.

İlgili Makaleler