Dilekçe Örnekleri

Başka İldeki Mahkemeye Dilekçe Örneği *2024

Başka İldeki Mahkemeye Dilekçe Örneği Nedir?

Başka ildeki mahkemeye dilekçe gönderecekseniz, bu dilekçeyi bazı usul kurallarına uygun yazmanız gerekmektedir. Yetkili mahkeme dava konusuna göre değişmektedir. Ancak kanuna göre genel yetkili mahkeme davalının yerleşim yeri mahkemesidir. Bu genel yetkili mahkeme dışında seçenekli yetki kuralları da söz konusu olabilir. Örnek vermek gerekirse bir haksız fiilden dolayı açılacak tazminat davasında yetkili mahkeme haksız fiilin meydana geldiği yer mahkemesidir.

Başka İldeki Mahkemeye Dilekçe Nasıl Yazılır?

Eğer davanın görüldüğü yer sizin bulunduğunuz yerden farklı ise muhabere yoluyla başka ildeki mahkemeye dilekçe göndermek gerekir. Muhabere kanalıyla bulunduğunuz yerden başka şehirdeki mahkemeye dilekçe gönderip dava açabilirsiniz.

Başka şehirdeki mahkemeye gönderilecek dilekçe kanun hükümlerine göre eksiksiz şekilde tamamlandıktan sonra bulunduğunuz yerdeki mahkemeye giderek muhabere yoluyla evrak gönderimi yapmak istediğinizi iletmeniz gerekir. Bulunduğunuz yerde başvuracağınız mahkeme ise dilekçeyi göndermek istediğiniz yerdeki görevli mahkemenin aynısıdır. Örnek olarak dilekçeyi göndermek istediğiniz mahkeme Çorlu Aile Mahkemesi ve sizin bulunduğunuz yer Silivri ise dilekçenin verileceği mahkeme Silivri Aile Mahkemesidir. Eğer bulunduğunuz yerde aile mahkemesi yok ise dilekçeyi vereceğiniz mahkeme nöbetçi asliye hukuk mahkemesidir.

Başka ildeki mahkemeye gönderilecek dilekçe hususunda başlık kısmı en önemli kısımdır. Dilekçe, başka ildeki mahkemeye gönderilmek üzere bulunduğunuz mahkemeye hitaben yazılmalıdır.  Ardından dilekçeyi yazan kişi olarak kendi bilgileriniz ve davanın karşı tarafının bilgileri eklenerek açıklamalar yapılıp var ise delillerden ve eklerden bahsedilmelidir. Aşağıda örnek olması açısından başka şehirdeki mahkemeye dilekçe örneği sunulmaktadır.

      BAŞKA İLDEKİ MAHKEMEYE DİLEKÇE ÖRNEĞİ

ÇORLU AİLE MAHKEMESİ’NE

Gönderilmek Üzere

SİLİVRİ AİLE MAHKEMESİ’NE

DAVACI: (Eğer davacı taraf iseniz buraya kendi bilgilerini yazmalısınız.)

DAVALI: (Bu kısma davanın karşı tarafının bilgilerini yazmalısınız.)

KONU: (Bu kısma dilekçenizin hangi hususta yazıldığını kısaca belirtmelisiniz.)

AÇIKLAMALAR:

(Bu kısımda mahkemenin dikkatine sunmak istediğiniz hususları ve taleplerinizi ayrıntılı bir şekilde belirtip var ise delillerinizden de bahsetmelisiniz.)

HUKUKİ SEBEPLER: (Dilekçenizi hangi hukuki mevzuata dayandırdığınızı burada belirtmelisiniz)

HUKUKİ DELİLLER: (Bu kısımda açıklamalar kısmında ayrıntılı şekilde anlattığınız olayları ispatlayacak delillerinizden, toplanmasını istediğiniz belgelerden ve yargılama sırasında dinlenmesini istediğiniz tanıklarınızın isim ve adreslerini bildirmelisiniz.)

İSTEM VE SONUÇ: (Bu kısımda mahkemeden bulunduğunuz taleplere ilişkin bilgilere yer vermelisiniz)

Davacı İsim Soyisim

İmza

 

Ücretli danışmanlık veya avukatlık hizmeti almak için Bilgiç Hukuk Bürosu ile iletişim kurabilirsiniz.

0553 351 62 23

Avukat Ezgi Merve SAPMAZ

BİLGİÇ HUKUK BÜROSU


Bu metinden kısmen alıntı yapılması yahut metnin farklı bir mecrada paylaşılması durumunda alıntı yapılan yahut paylaşılan yazıya aşağıdaki ibareler eklenmelidir.

”Yukarıdaki makalenin tüm hakları  Avukat Ezgi Merve SAPMAZ’e aittir ve makale, yazarı tarafından Bilgiç Hukuk Bürosu (www.bilgichukuk.com) sayfasında yayınlanmıştır.”

Av. Ezgi Merve Sapmaz

Avukat Ezgi Merve SAPMAZ, Bilgiç Hukuk Bürosu kurucusudur. Bilgiç Hukuk Bürosu Silivri'de ceza hukuku ve aile hukuku alanlarında çalışmaktadır. Bu sebeple Silivri Ceza Avukatı veya Silivri Boşanma Avukatı olarak tanınmaktadır.

İlgili Makaleler